Jótanácsok - Mire érdemes odafigyelni!

Sokszor kérik tőlem a párok – amikor már foglalt az általuk kért időpont -, hogy ajánljak másik videóst számukra. Ez nem könnyű, mivel az operatőri munka komoly szaktudást igénylő, felelősségteljes szakma, ezért nem árt a körültekintés.
Íme, - a párok elmondása alapján össszeállított - néhány szempont a csalódások elkerülése végett:

1. Megjelenés: reklám, szórólap, internet.
A reklámanyag sokat elárul a gazdájáról. Akik igényes képet mutatnak magukról, remélhetőleg a munkájukhoz is hasonlóképp állnak. Egy színvonalas szolgáltató ebben a kategóriában ma már nem engedheti meg magának, hogy ne legyen megfelelő internetes megjelenése. A weboldal megtekintésével Ti is képet alkothattok a szolgáltató stílusáról, értékeiről és hiányosságairól.
Olyan videósban érdemes gondolkodni, aki minél több információt elárul magáról és munkájáról.

2. Szakmai felkészültség: képzettség, tapasztalat, szenvedély.
Legyetek óvatosak az olcsó amatőrökkel és a kiégett "profikkal". Húsz-huszonöt év operatőrködés még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az esküvők világában is szívesen és otthonosan mozog egy szakember, sőt az sem biztos, hogy fogékonyak az újra, a változtatásra, mint ahogy az is igaz egy kamera megvásárlásával sem válik senki operatőrré. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ő maga készíti-e a felvételt és a vágást, vagy csak felvállalja "nagyüzemben" és valaki "majd megcsinálja" elv érvényesül.
Az esküvői filmkészítés nem könnyű szakma. Vannak alapok, amiket meg kell tanulni, tapasztalatot kell szerezni, ezek után pedig csak alázattal és szenvedéllyel szabad, és érdemes azt művelni. Célszerű a videósok szakmai hátterét is jobban körüljárni.

3. Bemutató anyag: referencia munkák, kész anyagok.
Érdemes több szolgáltató honlapját felkeresni, így könnyebben kiválaszthatjátok, kinek a munkája képvisel számotokra megfelelő színvonalat. Fontos, hogy ne csak egy, erre az alkalomra gondosan összevágott bemutatófilm alapján döntsetek!
Legyen a videós tarsolyában / honlapján minél több és többféle, folyamatosan feltöltött videó anyag.

4. Technikai háttér: felszerelés, utómunka.
Ma már bárki számára elérhető a digitális technika, ezeket a felszereléseket azonban tudni kell használni. Bár a professzionális technikai felszerelés alapvető követelmény kell hogy legyen, győződjetek meg, hogy milyen eszközöket használ (kamera, steadycam, hangrögzítő …), valamint nem mellékes a szolgáltató művészi látásmódja és a nyersanyagon végzett utómunkálatok minősége sem. Ne az átadott film hossza határozza meg a választást!
Többféle technikai eszköz alkalmazása esetén sokkal látványosabb, élettelibb, dinamikusabb videó a végeredmény.

5. Személyes benyomás: vélemények, találkozás, beszélgetés.
Ha már a szakmai felkészültségről, és a technikai háttérről meggyőződtetek, bizonyosodjatok meg arról is, hogy a szolgáltató mindig a megrendelő kívánságaihoz igazodva, felkészülten, alapos odafigyeléssel és szenvedéllyel végzi a munkáját. Erre szolgálnak a hallott, honlapon olvasott vélemények is. Ne hagyjátok ki a személyes találkozót sem. Ha a megfelelő megjelenés egy kellemes személyiséggel párosul, jó úton jártok!
Fontos, hogy olyan operatőrt válasszatok, akit vendégként is szívesen látnátok az esküvőtökön.

6. Szerződés: árak, csomag ajánlatok, extra szolgáltatások, foglaló, számla.
Különböző ajánlatokkal találkozhattok a piacon, de az alapvető szabály mindig az, hogy bizony azt kapjátok amiért fizettek! Sok esetben a videósok nem vállalják áraikat a honlapon, hanem úgymond az ügyfelekre áraznak, vagy éppen a végén közlik az ifjú párral az árat. Ez nagy hiba, hiszen az üzletekben is előre tudjuk, mi mennyibe kerül és nem személyre szabottan alakítják az árat, illetve nem a végén a pénztárnál derül ki mennyit is kell fizetnünk. Vigyázzatok az "ár már …. forinttól" csábító ajánlatokkal, mivel sok esetben az általatok kért szolgáltatás akár a többszöröse is lehet! Az utólagos csalódások elkerülése érdekében legyen mindig szempont a munka minősége és az ár-érték arány!
A szó elszáll, az írás megmarad!
Vagyis mindenképpen írjatok szerződést a szolgáltatókkal, necsak szóban állapodjatok meg!
Alaposan olvassátok át a szerződés minden pontját és tisztázzátok a felmerülő kérdéseket, mielőtt bármit aláírtok!
Ragaszkodjatok hozzá, hogy a foglalóról a szolgáltató számlát állítson ki részetekre! Szerződés és számla birtokában tudjátok érdekeiteket érvényesíteni, ha a szolgáltató nem tesz eleget a leírtaknak, netán visszmondja a megbízást.
A foglaló összegének mindkét részről "súlya" legyen. Ne érje meg visszamondani se a párnak (pl. olcsóbb szolgáltatót talál), se a szolgáltatónak (pl. drágább csomagot kérő párt talál).
Érdemes minél hamarabb meghozni a döntést, hiszen a profi esküvői filmesek – csakúgy mint minden minőségi szolgáltató (helyszín, zenekar, stb.) – akár 1-1,5 évvel korábban is elkelhetnek egy-egy hétvégére.
Pontosítsátok előre a konkrét árat és a hozzá tartozó szolgáltatásokat, extrákat!
Legyen a kezetekben szerződés és számla!


Mindig tartsátok szem előtt az igényeiteket, hiszen ez egy nem megismételhető alkalom, egy olyan ünnep, amelyről méltó emlékeket szeretnétek őrizni egy életen át!

Remélem sikerült ezzel a pár tanáccsal segíteni a megfelelő szolgáltató kiválasztásában!

Berecz Károly - BK-videó